torsdag 30 januari 2014

Vinst i välfärd

Uppdatering: Enligt en enkät som Sveriges kommuner och landsting har genomfört råder det högre kvalitet i den privata vården. Det är inget som förvånar mig: det ligger i sakens natur att privat vård måste hålla hög kvalitet, annars skulle din inte för någon vinst, som jag har skrivit om tidigare:

Detta med att göra vinst har varit kontroversfrågor tidigare i historien. Redan på medeltiden så konfronterades kyrkans teologer med begreppet. Då handlade det om den tidens köpmän som köpte en vara för ett visst pris bara för att sälja det till ett högre. Det måste väl anses som utsugning menade många. Men medeltida tänkare, skolastikerna, kom fram till något annat.
Det går inte att definiera ett exakt rätt pris på en vara; en vara är helt enkelt värd så mycket som man är beredd att betala för den. Och det kan variera, beroende från tid till tid och plats till plats. För vissa kan saken vara till större nytta och är därför värd mer för denne.
Vinsten som köpmannen gör är hans lön för det arbete som han utför, menade man. Han gör ju nytta för samhället; utan handel skulle människor lida brist på varor.

Idag är vinstfrågan inte särskilt känslig när det gäller handel. Att affärer måste få ta ut en vinst på det som de säljer tar vi som en självklarhet. Däremot har vinst i välfärdsföretag seglat upp som en kontroversfråga.
Men ungefär varannan skattekrona går redan idag till företag som gör vinst; som inom byggnation, parkförvaltning, IT-företag, städbolag, revisorbolag, etcetera. Detta har fortgått i årtionde eller mer utan att någon reagerat. Kommun, landsting och stat anlitar privata företags tjänster. Inget konstigt med det.
För tänk om varenda kommun hade sitt eget byggnadsbolag som hade monopol på alla byggprojekt inom kommunen. Det skulle bli hiskeligt dyrt, eftersom monopolföretag kan luta sig tillbaka och göra sitt jobb i den takt de vill. Med en garanterat säker kund skulle de inte behöva anstränga sig.

Men inom vård och skola så ska det alltså inte få finnas någon konkurrens. Här ska kommunalt monopol gälla. Här anses det vara slöseri med skattebetalarnas pengar om de går till företag som gör vinst, men av någon anledning är det inget slöseri när kommunen anlitar NCC att bygga en väg.

Om en gammal människa tar in på ett privat äldreboende så kostar det inte skattebetalarna en krona mer än om samma person kom till ett kommunalt hem. Det är ju definierat hur mycket som det privata hemmet får ta ut. Samma sak gäller till exempel friskolor; skolpengen är lika för alla. Därmed så är det väldigt svårt at förstå vad problemet är.  De som inte gillar vinstdrivande välfärdsföretag behöver ju helt enkelt inte använda sig av dem, utan kan gå till det som erbjuds i kommunal regi. Men bara för att de inte gillar privata företag, varför ska de förbjuda oss andra? Kostnaden är ju som sagt densamma oavsett privat eller kommunal regi . Och om det verkligen skulle vara så att vinstdrivande företag gör sämre vård, så får de väl bara skylla sig själva som anlitar dem.

Nu är det ju inte så att vinstdrivande företag är sämre, tvärtom. Överlag är brukarna mer nöjda med dem än de kommunala. Särskilt gäller detta i kommuner som tillämpar LOV, lagen om valfrihet, där makten ligger hos den enskilda individen.
Tänk efter: ett kommunalt äldreboende som har monopol behöver inte anstränga sig nämnvärt för att locka boende. Det ligger ju så att säga inte i deras intresse de kommer få sina anslag ändå. Men det är helt annorlunda med det privata, utan folk som vill flytta in där så gör de konkurs. Dåligt rykte skulle vara förödande för dem, deras affärsidé är ju att producera så bra vård som möjligt utifrån den intäkt som de får.
Även om en del av vinsten går till bolagets vinst så blir det bättre i längden, precis som de blir bättre med privata byggbolag som konkurrera om de kommunala byggnadsprojekten.

Privata konkurrerande företag i kombination med LOV innebär att makten flyttar från politiker till en den enskilda individen. Kanske är det där skon klämmer, politiker har alltid strävat efter mer makt och skräms av system där de inte får full kontroll.

Uppdatering: Anna Dahlberg har skrivit om vinst i skolor och mitt resonemang ovan gäller naturligtvis även är. Skolpengen är lika för alla och gillar man inte vinstdrivande skolor är det bara att välja kommunala.
Artikel i tidningen Dagen.